İçeriğe geç

Taraflar Tanığa Soru Sorabilir Mi

Tanığa kimler soru sorabilir?

Tanığın sorgulanması aşamasında CMK’nın 201. maddesinde sayılan savcı, müdafi veya müdafi olarak yargılamaya katılan müdafi, doğrudan doğruya tanığa soru sorabilirken, sanık ve katılan, başkan veya hâkim aracılığıyla tanığa soru sorabilir.

Davalı asil tanığa soru sorabilir mi?

Esasen tarafsızlık ve güvenilirlik açısından; iddia beyanı, savunma ve kamu tanığı arasında bir ayrım yoktur. Taraflar tanığa soru sormakla yükümlü olmasalar da, gereksiz veya soruyu soran kişinin iddiasını veya savunmasını çürüten sorulardan, yani tanığa “gereksiz sorular” sormaktan kaçınılmalıdır.

Çapraz sorgu yasal mıdır?

Hukuk camiasında büyük yankı uyandıran bu karar, İngiliz hukukunu değiştirmiş ve bir suçlama durumunda, kişi veya temsilcisi tanığı doğrudan sorgulama ve/veya çapraz sorgulama hakkına sahip olmuştur.

Tanığa hangi sorular sorulur?

Makalede tanık sorgulaması sırasında sorulması gereken dört çok önemli soru ele alınmaktadır: İlk paragrafta her tanığa özel olarak sorulan sorular yer almaktadır: İlk olarak tanığa özel olarak adı ve soyadı, yaşı, mesleği, ikamet yeri, iş veya geçici ikamet adresi ve varsa telefon numarası sorulmaktadır.

Tanığa dava açılır mı?

Tanık beyanının mahkeme tarafından dikkate alınabilmesi için, tanığın söz konusu olay hakkında kişisel göz bilgisine sahip olması gerekir. Mahkeme, davacı veya davalı tarafından mahkemeye bildirilen tanıkları çağıracaktır.

Polis çapraz sorgu yapabilir mi?

Kıta Avrupası hukuk sisteminde veya Türk hukukunda çapraz sorgu öngörülmemiştir. Bu, Anglo-Amerikan hukuk sisteminin özel bir sorgulama yöntemidir. Ceza Kanunu’nun 201. maddesi, belirli kişilere mahkeme başkanının veya duruşma savcısının arabuluculuğu olmaksızın doğrudan soru sorma hakkını yasal olarak tanımaktadır.

Hâkim tanıklara ne sorar?

(3) Hakim, tanığa: “Şerefiniz, şerefiniz ve kutsal saydığınız bütün inanç ve değerleriniz üzerine, tanık olarak size sorulan sorulara vereceğiniz cevapların gerçeğe aykırı olmayacağına ve bilginizden hiçbir şeyi gizlemeyeceğinize yemin eder misiniz?” diye sorar.

Tanık kaç defa dinlenir?

Bu liste genellikle mahkemeye yalnızca bir kez sunulur. İkinci bir tanık listesinin sunulması Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 240. maddesi uyarınca yasaktır. Tanık olarak sunulmayan kişiler mahkemede dinlenemez. Bu kural kamu düzeninin bir meselesidir ve davanın hakimi tarafından otomatik olarak dikkate alınır.

Tanık kağıttan okuyabilir mi?

(1) Tanıklar hâkim tarafından ayrı ayrı dinlenir, henüz dinlenmemiş olanlar dinlenirken duruşma salonunda hazır bulunmazlar. Gerektiğinde tanıklara soru sorulur. (2) Tanık, bilgisini sözlü olarak açıklar ve kesintisiz dinlenir. Tanık, duruşma sırasında yazılı not kullanamaz.

Tanığın susma hakkı var mıdır?

İfade kendi başına delil olmasa da, sanığın susma hakkı elbette tanınmıştır, zira karşı delil olarak değerlendirilebilir. Ancak tanığın susma hakkı yoktur.

Çapraz sorguda neler sorulur?

Çapraz sorguda, “nerede”, “ne zaman” ve “kim” gibi açık uçlu sorular yerine, yorumla cevaplanamayacak daha kısa cevaplı sorular sorulur. Avrupa’daki Anglo-Sakson kültüründe yaygın olarak kullanılan bu sorgulama tekniği Türk hukukunu da etkilemiş olsa da, ülkemizde tam olarak uygulandığı söylenemez.

Türkiye’de çapraz sorgu var mı?

Doğrudan soru sorma hakkı, müdahil avukatına, savcıya, mahkeme hakimlerine ve savunma avukatına verilen bir haktır. Çapraz sorgu: Amerikan Federal Deliller Kuralları’nın 611. maddesi ve Türkiye’de CMK Md.

Hakim karşısında nasıl konuşulur?

Öncelikle kişi mahkemede hakimin önünde ifade vereceği için korkmamalı veya paniklememelidir. Hakim tarafından sorulan soruları iyi anladıktan sonra açık ve öz cevaplar verilmelidir. Kişi bilmediği bir konu hakkında “Bilmiyorum” demeli ve “Hatırlamıyorum” gibi açık cevaplar vermemelidir.

Asil tanığa soru sorabilir mi?

(1) Duruşmaya katılan tarafların temsilcileri, usul disiplinine uygun olarak duruşmaya çağrılan tanık, bilirkişi ve diğer kişilere doğrudan soru sorabilirler.

Mahkeme tanığı dinlemek zorunda mı?

5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun (bundan sonra “CMK” olarak anılacaktır) 210. maddesine göre, tanıklık suçun tek delili ise, duruşmada tanığın dinlenmesi zorunlu kabul edilir. Ayrıca, önceki duruşmanın tutanaklarının ve yazılı ifadelerinin okunmasının duruşma yerine geçmeyeceği de belirlenmiştir.

Tanığı kim çağırır?

Evet. Tanık olarak listelenen kişi savcıya, hakime veya mahkemeye gelmeli, bilgisini paylaşmalı ve doğruyu söylediğine yemin etmelidir. İstisnai durumlarda, kanunda listelenen kişiler ifade vermekten kaçınabilir.

Tanıklıkta hâkim ne sorar?

(3) Hakim, tanığa: “Şerefiniz, şerefiniz ve kutsal saydığınız bütün inanç ve değerleriniz üzerine, tanık olarak size sorulan sorulara vereceğiniz cevapların gerçeğe aykırı olmayacağına ve bilginizden hiçbir şeyi gizlemeyeceğinize yemin eder misiniz?” diye sorar.

Tanık dinlenirken hangi kurallar uygulanır?

MADDE 261 – (1) Tanıklar hâkim tarafından ayrı ayrı dinlenir ve henüz dinlenmemiş olanlar, birinin dinlenmesi sırasında duruşma salonunda hazır bulunamazlar. Gerektiğinde tanıklar sorguya çekilir. (2) Tanık, bilgisini sözlü olarak açıklar ve sürekli dinlenir. Tanık, duruşma sırasında yazılı not kullanamaz.

Çapraz sorguyu kim yapar?

Ceza yargılamasında savcının, müdafiin veya avukatın, sanığa, duruşmaya katılanlara, tanığa, bilirkişiye ve duruşmaya çağrılan kişilere, Alman Medeni Kanununun (BGB) 22. maddesinin 1. fıkrası uyarınca duruşma disiplini gözetilerek, hâkim huzurunda doğrudan soru sorabildiği bir sorgulama tekniğidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Ödemeyi Elden Alan Escort