10 saat çalıştırmak yasal mı?
Hiçbir durumda günlük çalışma süresi 11 saati geçemez. Bir işçinin bu süreden daha uzun süre çalıştırılması halinde, İş Kanununun 4857 nci maddesinin fazla çalışma, zorunlu nedenlerle fazla çalışma ve olağanüstü durumlarda fazla çalışma ile ilgili hükümleri uygulanır.
1 günde en fazla kaç saat çalışılır?
Çalışma saatleri haftanın çalışma günlerine farklı şekilde dağıtılsa bile, günlük çalışma saati hiçbir koşulda 11 saati geçemez. Telafi dönemindeki ortalama haftalık çalışma saati 45 saat olmalıdır.
Fazla çalışma saatleri nereye şikayet edilir?
Çalıştığım kurumu nereye şikayet edebilirim? Çalıştığınız kurum size iş hukukuna aykırı bir şekilde davranıyorsa ALO 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi’ne veya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne şikayette bulunabilirsiniz.
Haftada 60 saat çalışmak yasal mı?
İş sözleşmesinin 8. maddesinde de yılda 270 saate kadar fazla çalışma yapılabileceği hükme bağlanmış, haftada 60 saati aşan çalışmaların fazla çalışma sayılacağı belirtilmiştir.
8 saatten fazla çalıştırmak yasal mı?
Yönetmeliğin 4/3. maddesine göre günlük çalışma süresi 11 saati geçemez. Buna göre haftada 45 saati aşan çalışmalar fazla mesai olarak değerlendirilir ve ücretler buna göre hesaplanır.
9 saat çalışmaya kaç saat mola verilir?
4 saat veya daha az süren işlerde 15 dakika, 4 saatten fazla ve 7,5 saate kadar (7,5 saat dahil) süren işlerde yarım saat, 7.
Özel sektörde kaç saat çalışılır?
İş Kanunu’na göre çalışanın normal haftalık çalışma saati 45 saattir. Fazla mesai, haftada 45 saati aşan çalışmadır. Örneğin çalışan bir haftada 55 saat çalışmışsa, bu saatlerin 10’u fazla mesaidir.
1 saat mesai ücreti ne kadar 2024?
AA muhabirinin, merkezi hükümetin 2025 bütçe kanun teklifinden aldığı bilgiye göre, memurların fazla mesai saatlik ücreti yeni yılda yüzde 26,7 oranında artacak. 2024’te 10 lira 10 kuruş olan fazla mesai saatlik ücreti, 1 Ocak 2025’ten itibaren 12 lira 80 kuruşa çıkarılacak.
Günlük çalışma süresi 11 saati aşarsa ne olur?
Yasal haftalık çalışma saati olan 45 saati aşmayan ve günlük çalışma saati olan 11 saati aşan durumlarda işveren çalışana fazla mesai ücreti ödemek zorundadır. Aksi takdirde denetimler sırasında hem iş hukuku hem de SGK kapsamında yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz.
Fazla çalışmayı kim ispatlar?
Çalışan fazla mesainin yapıldığını ispat etmekle yükümlüdür ve işveren de fazla mesainin ödendiğini ispat etmekle yükümlüdür. Bu konuda Yargıtay kararları ile bazı ilkeler belirlenmiştir. Bu ilkeler fazla çalışmayı ispatlamak için kullanılır.
Zorla mesaiye bırakılır mı?
👷İşveren sizi fazla mesai yapmaya zorlayamaz. ✅Fazla mesai yapmanız onaylansa bile fazla mesai yapmak zorunda değilsiniz. ️Fazla mesai yapmanıza izin verilse bile, fazla mesai yapmazsanız, işveren ancak kıdem tazminatınızı ödemeniz karşılığında sizi işten çıkarabilir.
Günde 16 saat çalışmak yasal mı?
16 SAATLİK ÇALIŞMA YASAL DEĞİLDİR. İş Kanunu’nun 63. maddesi, haftada azami çalışma süresini 45 saat olarak belirler. Bu süre içinde yapılan her türlü çalışma fazla mesai olarak kabul edilir. Aksi kararlaştırılmadığı takdirde, bu süre işyerindeki haftanın çalışma günleri için de geçerlidir.
Sabah 8 akşam 8 çalışmak kaç saat?
İşyerinde 08:00-17:30 saatleri arasında çalışan işçinin çalışma saatleri 9,5 saat olarak değil, 8,5 saat olarak hesaplanır ve bir saat eksik hesaplanır. 08:00 – 20.
Fazla mesai yapmak istemeyen işçi ne yapmalı?
Fazla mesai yapmak istemeyen veya fazla mesai yapmak isteyen çalışan, işverene otuz gün önceden yazılı bildirimde bulunarak onayını geri alabilir.
2 İşte Çalışmak Yasal mı?
Aynı anda birden fazla işyerinde çalışıp bu işyerlerinin hepsinde sigortalı olmak için çalışanın işverenden izin almasına gerek yoktur. Ancak çalışanın işverenin bilgisi dışında başka bir işyerinde çalışması halinde işverenin çalışanın iş akdini feshetme hakkı vardır.
10 saatlik çalışmada mola ne kadar?
Yargıtay kararlarında, 7,5 ile 11 saat arasındaki işlerde 1 saat ara verilmesi gerektiğine hükmederken, 11 saati aşan işlerde ise işin niteliğine ve niceliğine göre 1,5 saat ara verilmesi gerektiği belirtiliyor.
Günlük çalışma saati 11 saati aşarsa ne olur?
Yasal haftalık çalışma saati olan 45 saati aşmayan ve günlük çalışma saati olan 11 saati aşan durumlarda işveren çalışana fazla mesai ücreti ödemek zorundadır. Aksi takdirde denetimler sırasında hem iş hukuku hem de SGK kapsamında yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz.
10 saat çalışan biri ne kadar maaş alır?
Bir çalışanın bir saatlik fazla mesai ücreti 60 TL iken, bir ayda 10 saat çalışması durumunda alacağı toplam fazla mesai ücreti ayda 60×10=600 TL’dir.
14 saat çalıştırmak yasal mı?
Bölümümüzün yerleşik uygulamasına göre ve Yargıtay Genel Kurulunca da benimsenen düzenlemeye göre, bir çalışanın günde fiilen en fazla 14 saat çalışabileceğinin kabul edilmesi gerekmektedir.